főoldal
Projektelemek


Gárdonyi Géza Tematikus Sétány

SétányA sétány már meglévő, továbbá kialakításra, illetve felújításra váró turisztikai elemeket köt össze, tesz elérhetővé, ezzel is segítve a minél szélesebb körű kikapcsolódási és élményszerzési lehetőséget. A sétány érint már meglévő, a jelen fejlesztésben nem szereplő turisztikai elemeket is, így azok termékkínálata tovább szélesíti a projekt hatásait.


Nádasdy Obeliszk felújítása

obeliszkAz agárdi temetőben, egy hatalmas szürke gránit obeliszken olvasható a felirat: „Forray Júlia grófnő, gróf Nádasdy Lipótné, sz. 1812 nov. 4. + 1863. aug. 22.” A romantikus stílusú obeliszket egy évvel a grófné halála után, 1864-ben – más források szerint 1866-ban – állíttatta az elhunyt férje, gróf Nádasdy Lipót cs. és kir. kamarás, valóságos belső titkos tanácsos, Komárom vármegye örökös és tényleges főispánja. Az obeliszk állapota évről-évre romlott, és bár ebben az esetben fenntartási költségek nem jelentkeztek, felújítása nélkül turisztikai értéke is folyamatosan csökkent, éppen ezért kerültek a felújítási tervek jelen beruházás keretei közé.


Rönkvár megépítése

RönkvárA tervezett rönkvár az egri vár belső várának kicsinyített mása. Az egri vár egyes épületei a rönkvárnál is megtalálhatók, mások más funkciót kapva jelennek meg. Megépül a Dobó bástya, a Földbástya és a Tömlöcbástya, az ágyúdomb és a Főtér is. A Tömlöcbástya É-K-i és É-Ny-i oldalán a lakóházak és a palota helyén egy gyilokjáró kerül kialakításra, melyen a Dobó bástyától a Tömlöcbástyán keresztül eljuthatunk a Főtérig. A bástyákról és a gyilokjáróról egyaránt jó kilátás nyílik a tájra és a vár belsejére. A gyilokjáró alatti területet ünnepek, rendezvények alkalmával vásározók, kereskedők vehetik igénybe. A Dobó-palota helyén egy 30 m2-es színpadot terveztünk. A Székesegyház helyén egy 9,22 m magas 4,31 m magas padlóvonalú kilátó kerül megépítésre. A föld alatt a régi kazamatákat idéző labirintust terveztünk, amely csillag alakban hálózza be a várat - a központi kibúvó a színpad mellett található.


Agárdi Gyógy- és Termálfürdő külső wellness- és élménymedencéinek kialakítása

ÉlménymedenceA kialakítandó külső wellness -és élménymedence két részből, egy gyermek- és egy felnőtt medence részből áll. A két rész külön vízfelülettel készül, és további részekre tagolódik. A gyermekmedence három vízmélységgel épül, melyek a gyermekek növekedésének, életkorának megfelelően használhatóak. A legkisebbek részére a változó mélységű - 0-30 cm vízmélységgel – „hempergő” készül, a nagyobbaknak a 30 cm-es kisvizes medence, az idősebbeknek pedig a 60 cm-es gyermekmedence áll rendelkezésre, melyhez egy kis barlang is kapcsolódik, bejáratánál vízfüggönnyel. A medencékben különféle élményelemek, csúszda, vízi fenyő, „vödrös játék” és egy gömbcsúszda találhatók. A felnőttek számára egy 90 és egy 120 cm-es vízmélységű medencerész készül. A sekélyebb részben ülőpadok és fekvőágyak lesznek, egyes helyeken masszázselemek beépítésével. A medencerészhez tartozó barlangban szintén fekvőágyak találhatóak, a bejárat felett vízfüggönnyel. Ezen a részen kap helyet egy óriás nyakzuhany és egy bár is. A mélyebb részen található a hullámcsúszda, melyet lépcsőn keresztül közelíthetünk meg. Ehhez a részhez kapcsolódik a sodrófolyosó, azon belül pedig egy nyakzuhany négy vízsugárral, valamint egy nyolc helyből álló, változó magasságban elhelyezett befúvókkal szerelt állómasszázs. Egyes részeken a vízfelület fölé ponyvás árnyékolók kerülnek. A medence május közepétől szeptember közepéig, 4 hónapon keresztül üzemel.